Artiesten

Artiesten

Wat is Gluren bij de Buren?

GBDB is een amateurkunstfestival dat in 2025 in 60 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Tijdens de wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd en tijdens de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats in de middag en zijn verdeeld over alle wijken van de gemeente. Een grote verscheidenheid aan disciplines is vertegenwoordigd. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie, zo maken zij kennis met buurtgenoten én lokaal talent. Er is geen entreebewijs nodig, maar een vrijwillige bijdrage is gewenst.

Waar vindt Gluren bij de Buren plaats?

De Wintereditie vindt plaats in Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Assen, Baarn, Beverwijk, Bloemendaal, Delft, Den Haag, Ede, Enschede, Emmen, Gouda, Haarlem, Helmond, Hilversum, Leiden, Nieuwegein, Nijkerk, Nissewaard, Rotterdam, Tiel, Utrecht, Zeist en Zoetermeer. 

De Zomereditie vindt plaats in Almere, Amersfoort, Arnhem, Breda, Den Bosch, Deventer, Doetinchem, Dordrecht, Dronten, Eindhoven, Ermelo, Harderwijk, Heerlen, Hengelo, Huissen, Leeuwarden, Leusden, Maastricht, Roermond, Roosendaal, Sittard-Geleen, Stichtse Vecht, Soest, Utrecht, Venlo, Wageningen, Woerden, Zaanstad, Zutphen en Zwolle.

Elke editie komen er steden bij of vallen er helaas steden af. De steden die hier worden genoemd doen voorlopig mee, maar het is niet definitief. We kunnen pas zeggen welke steden er definitief meedoen aan een editie als we beginnen aan de voorbereiding van de editie, zo'n vier en halve maand van te voren.

Waar kan ik me aanmelden?

Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.

Wat gebeurt er met de vrijwillige bijdrage van bezoekers?

50% van iederere vrijwillige bijdrage gaat naar de deelnemende acts. Dit is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor (de voorbereidingen van) de optredens. Lees hierover meer op deze pagina. De andere helft is voor de organisatie, zodat wij GBDB kunnen blijven organiseren. Vergeet dus niet met de spreekwoordelijke pet rond te gaan na de optredens!

Alle donaties worden bij elkaar opgeteld, de helft daarvan verdelen we over alle acts. Het bedrag dat je ontvangt is dus een landelijk gemiddelde, en je ontvangt één bedrag voor iedereen in jouw groep. Jij geeft na GBDB je rekeningnummer aan ons door, dan zorgen wij dat het op je rekening. 

Het is niet de bedoeling dat je na afloop de helft uit de spaarpot haalt, de host maakt dit eerst naar ons over. Wij tellen dit op bij alle donaties via QR-code/bankrekening, en de helft van dit totaalbedrag wordt verdeeld onder alle deelnemende acts.

Wanneer mag ik meedoen?

Podiumkunstenaars van alle disciplines en genres kunnen zich aanmelden. Of je nu rapper, dichter, zanger, balletdanser of goede verteller bent. Ervaring, leeftijd of grootte van de groep maken niet uit. Jong en onbeschreven of een ervaren rot in het vak, we zetten je graag in de spotlight. GBDB is een ideaal platform om podiumervaring op te doen of om te experimenteren in intieme setting. Het is wel van belang dat je 20 tot 30 minuten kan vullen, je mag vervolgens wel tot drie keer dezelfde set spelen.

Mag ik versterkt optreden?

De voorkeur gaat uit naar akoestische optredens. Als je toch versterkt wilt spelen, overleg dit dan goed met de host en houd rekening met het volume. Je bent verantwoordelijk voor je eigen apparatuur.

Hoe vaak treed ik op tijdens Gluren bij de Buren?

We verwachten dat je driemaal optreedt. Dit mag drie keer dezelfde show zijn, want je krijgt elke keer een nieuw publiek voor je neus. Ieder optreden duurt maximaal 30 minuten en heeft vaste starttijden: 12:00, 12:45, 13:30, 14:15, 15:00, 15:45 en 16:30. De starttijden zijn afgestemd op andere deelnemende huiskamers in de buurt.

Ik heb geen mail ontvangen na mijn aanmelding, wat nu?

Het wil nog wel eens gebeuren dat onze mailtjes in de spamfolder van je mail komen. Is onze mail ook hier niet te vinden? Stuur dan een mailtje naar de lokale programmamaker. 

Deze vind je op onze contactpagina.

Hoe krijg ik een podium toegekend?

Er worden matches gemaakt tussen acts en locaties op basis van een aantal factoren, bijvoorbeeld formaat van het podium of voorkeuren van de host. Het kan voorkomen dat er minder locaties zijn dan acts, waardoor we niet iedereen kunnen programmeren. Uiteraard doen de programmamakers er alles aan om voor elke podiumkunstenaar een passend podium te vinden. Je kunt natuurlijk je eigen huiskamer of tuin aanmelden als je verzekerd wilt zijn van een plekje!

Kan ik me als act ook in een andere gemeente aanmelden?

Met GBDB willen we lokale podiumkunst een boost geven. Het geniet dus wel onze voorkeur dat acts uit de omgeving komen. Woon je niet in de deelnemende gemeente maar wil je hier toch graag meedoen? Meld je gewoon aan, wellicht vinden we toch een mooi plekje voor je. Maakt het je niet uit in welke van twee of meerdere gemeenten je speelt? Geef het aan bij de opmerkingen in het aanmeldformulier. Meld je niet meerdere keren aan, want dan kunnen wij je meerdere keren programmeren.

Hoe kan ik mijn optredens het best promoten?

Je kunt je eigen optreden promoten via sociale media. We hebben een perskit ontwikkeld met digitaal promotiemateriaal die je daarvoor kunt gebruiken. Daarnaast ontvang je promotiemateriaal die je kunt rondbrengen en kunt ophangen. Jij kent je eigen stad natuurlijk het beste en weet hoe je al je vrienden, familie en buren kunt enthousiasmeren.

Krijg ik betaald voor mijn optreden?

Meedoen is voor deelnemers (hosts en acts) op vrijwillige basis. GBDB is een amateurkunstenfestival. In essentie zijn wij niet voor professionals, al ben je natuurlijk wel gewoon welkom om mee te doen. De helft van de vrijwillige bijdragen van de bezoekers is voor jou. Dit is een tegemoetkoming voor eventuele kosten voor (de voorbereidingen van) de optredens. 

Wij bieden een podium om je kunsten te vertonen en we promoten de optredens door heel Nederland via persberichten, programmaflyers, posters, mailings, website en sociale media. We bieden je daarnaast de handvatten om je talenten verder te ontwikkelen met ons traject 'Talent in Huis'. 

Ik wil iets wijzigen aan mijn aanmelding, hoe doe ik dat?

Je aanmelding wijzigen kan alleen wanneer de aanmeldingen zijn geopend. Maak een profiel aan via de link in de bevestigingsmail (link kwijt? Mail jouw lokale programmamaker.) Wanneer je een account hebt, kun je inloggen via login.glurenbijdeburen.nl. Klik op de aanmelding die je wilt wijzigen en klik rechtsonder op 'inschrijving aanpassen' om je inschrijving te wijzigen.

Is de datum van de volgende editie al bekend?

De eerstvolgende editie is de wintereditie op zondag 2 februari. De zomereditie is op zondag 29 juni. 

Hoe kan Gluren bij de Buren naar mijn stad komen?

Leuk dat je zo enthousiast bent over Gluren bij de Buren! Het evenement groeit, maar we zitten inderdaad nog niet in heel Nederland. Voel je vrij een mailtje te sturen naar [email protected] als je ons wilt helpen met de realisatie van Gluren bij de Buren in jouw gemeente! 

Hoe worden de steden uitgekozen waar Gluren bij de Buren plaatsvindt?

Het evenement draait onder andere op subsidie. Dat wil zeggen dat per gemeente en per editie eerst een subsidieaanvraag goedgekeurd moet worden. Wanneer deze is toegekend kan Gluren bij de Buren plaatsvinden. Dat geldt zowel voor nieuwe gemeenten als voor gemeenten die al eerder meededen. Voel je vrij een mailtje te sturen naar [email protected] om te laten weten dat je het graag bij jou in de buurt wilt organiseren.

Waarom krijgt Gluren bij de Buren subsidie?

Het festival heeft op lokaal niveau grote impact, zowel sociaal als cultureel. Dit zijn op een rijtje de drie belangrijkste kernwaarden waarom subsidieverstrekkers het festival naar hun gemeente halen: 

1. Sociale impact: Gluren bij de Buren versterkt sociale samenhang onder bewoners in de wijk. Het festival stimuleert blijvend sociaal contact in de eigen wijk en nodigt deelnemers en bezoekers uit tot het buitentreden van de eigen sociale bubbel.
2. Culturele impact: Het festival geeft lokale amateurpodiumkunstenaars de kans op te treden voor publiek, in de intieme setting van huiskamers en tuinen. Ook krijgen deelnemers handvatten om actief te werken aan hun artistieke ontwikkeling en worden er regionale workshopdagen geroganiseerd.
3. Inclusiviteit: Het streven is iedere editie opnieuw om een programma neer te zetten dat een grote verscheidenheid aan mensen vertegenwoordigt, nieuwsgierig maakt en betrekt. Daar draagt aan bij dat er geen toegangsprijs wordt gehanteerd. 

Vragen over Gluren bij de Buren als act?

Lees eerst goed de veelgestelde vragen door. Hier worden de meeste vragen al beantwoord.

Heb je andere vragen?

Neem contact met ons op.